بیوالکترومغناطیسم چیست؟ | ارتباط با مگنت تراپی |

علم مطالعه تعامل بین میدان های الکترومغناطیسی و (موجودات زنده و بیولوژیک) را بیوالکترومغناطیسم می‌گویند. اهداف مورد مطالعه این علم شامل میدان های الکتریکی ، مغناطیسی و یا الکترومغناطیسی هستند که توسط سلول های زنده ، بافت ها یا ارگانیسم های بدنهای موجودات زنده تولید می شوند که از جمله آنها باکتری های بیوشیمی هستند همچنین به عنوان مثال دیگر ، پتانسیل الکتریکی و مغناطیسی موجود در غشای سلولی و جریانهای الکتریکی که در اعصاب و عضلات جریان یافته و در نتیجه ی پتانسیل های فعال در بدن بوجود می آیند را شامل میشود. برخی اهداف دیگر این علم و پژوهش شامل بررسی ناوبری و مسیریابی حیوانات با استفاده از میدان ژئومغناطیسی کره زمین و همچنین تأثیر میدانهای الکترومغناطیسی که توسط وسایل ساخته دست بشر مانند تلفن های همراه ایجاد میشوند و نیز شامل توسعه روشهای جدید برای درمان بیماریهای مختلف میشود. این اصطلاح علمی همچنین می تواند به توانایی سلول های زنده ، بافت ها و ارگانیسم ها در تولید میادین الکتریکی و مغناطیسی و پاسخ سلول ها به میدان های الکترومغناطیسی اشاره داشته باشد. بیومغناطیس از شاخه های علم بیوالکترومغناطیسم است. اصل و اساس تحقیقات پزشکی در زمینه مغناطیس درمانی بر پایه های این علم استوار است. در حقیقت بدون شناخت بدن انسان و اثرگذاری و اثرپذیری مغناطیسی آن و نیز بدون علم و آگاهی از فعل و انفعلات منتهی به واکنش مغناطیسی و یا الکتریکی بدن انسان نمیتوان به تولید محصول برای استفاده طبی از طریق مغناطیس درمانی اقدام کرد. مقاله مرتبط : مغناطیس درمانی

توضیح

وقایع الکتریکی کوتاه مدت به نام پتانسیلهای عملیاتی در چندین نوع سلول حیوانی اتفاق می افتد که به آنها سلولهای برانگیخته گفته می شود ، دسته ای از این نوع سلولها شامل سلولهای عصبی ، سلولهای ماهیچه ای و سلولهای غدد درون ریز و همچنین بعضی از سلولهای گیاهی هستند. این پتانسیلهای عملیاتی برای تسهیل ارتباطات درون سلولی و فعال کردن فرایندهای درون سلولی مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین پدیده های فیزیولوژیکی مرتبط با پتانسیل های عمل وجود دارند زیرا مجاری یونی وابسته به ولتاژ اجازه می دهند تا پتانسیل باقیمانده ناشی از اختلاف الکتروشیمیایی در هر طرف غشای سلولی برطرف شود.

پدیده های زیست شناختی

بیوالکترومغناطیس در درجه اول از طریق تکنیک های الکتروفیزیولوژی مورد مطالعه قرار می گیرد. در اواخر قرن هجدهم ، پزشک و فیزیکدان ایتالیایی لوئیجی گالوانی ابتدا این پدیده را هنگام تجزیه یک قورباغه داخل ظرف آب که در آن او آزمایشات خود را با الکتریسیته ساکن انجام داده بود ثبت کرد. گالوانی برای توصیف این پدیده اصطلاح الکتریسیته حیوانات را اختراع کرد ، در حالی که معاصرانش آن را گالوانیسم می نامیدند. گالوانی و هم‌عصرانش فعال شدن عضلات را ناشی از مایع الکتریکی یا ماده ای در اعصاب میدانستند.

بعضی از حیوانات معمولاً آبزی ها مانند کوسه دارای سنسورهای قوی بیوالکتریک حسی هستند که به نام حس الکتریکی شناخته می شوند و بواسطه آن مسیریابی میکنند درحالیکه پرندگان مهاجر با جهت یابی بوسیله میدان مغناطیسی زمین حرکت می کنند. شدیدترین نوع از الکترومغناطیس در حیوانات در مارماهی وجود دارد. مارماهی برقی قادر است از طریق یک عضو برقی ویژه خود ، یک میدان الکتریکی بزرگ در خارج از بدن خود که برای شکار و دفاع از خود استفاده می شود را تولید کند

اثرات حرارتی

بیشتر مولکولهای بدن انسان با میدانهای الکترومغناطیسی در فرکانس رادیویی یا فرکانس های پایینتر در تعاملی ضعیف هستند. یکی از این تعامل ها جذب انرژی از میدانهای الکترومغناطیسی است که می تواند باعث گرم شدن بافت شود. میدان های شدیدتر باعث ایجاد گرمایش بیشتر می شوند. این میادین می توانند منجر به اثرات بیولوژیکی اعم از شل شدن عضلات(همانطور که توسط یک دستگاه چربیسوز ایجاد می شود) تا سوختگی شوند. بسیاری از کشورها و نهادهای نظارتی مانند کمیسیون بین المللی محافظت از تشعشعات غیر یونیزه دستورالعمل های ایمنی را برای محدود کردن میزان مواجهه با فرکانس های الکترومغناطیسی در سطح غیر حرارتی تنظیم کرده اند. اثرات بیولوژیکی میدانهای الکترومغناطیسی ضعیف موضوع مطالعه در مغناطیس شناسی است.

اثرات رفتاری

بسیاری از اثرات رفتاری در شدت های مختلف میدان های مغناطیسی ، به ویژه میدان های مغناطیسی پالسی گزارش شده است . پالس مغناطیسی یک عامل مهم برای اثر رفتاری مغناطیسی بشمار میرود. به عنوان مثال مشخص شد که میدان مغناطیسی پالسی که در ابتدا برای طیف سنجی MRI طراحی شده بود و به عنوان تحریک با میدان مغناطیسی نامیده می شود بیمارانی را موقتا بهبود داده بود و حتی خلق و خوی رفتاری آنها را بهتر کرده بود درحالیکه خود پالس MRI هیچ تاثیری در بهبودی آنها نداشت . این مشاهده باعث شد قرار گرفتن كل بدن در معرض ميدان مغناطيسي پالس براي تعادل پایدار و ادراك درد تحت مطالعات و تحقیقات قرار بگیرد.

تی ام اس یا تحریک پالسی مغز

یک میدان مغناطیسی متغییر قوی می تواند جریانهای الکتریکی را در بافتهای رسانای بدن مانند مغز انسان القا کند. از آنجا که میدان مغناطیسی به بافت نفوذ می کند ، میتوان میدان را در خارج از سر انسان ایجاد و لقا کرد تا جریاناتی را در داخل مغز ایجاد کند و باعث تحریک مغناطیسی مغز شود. این جریانهای ایجاد شده نورونها را در قسمتهای منتخب مغز که پزشک معالج میخواهد دپولاریزه (بدون قطب) میکند و منجر به تغییر در الگوهای فعالیت عصبی می شوند. البته در نوع پالس تکرار شونده  یا rTMS ، وجود الکترودهای EEG ناسازگار می تواند باعث گرم شدن الکترود و در موارد شدید باعث سوختگی پوست سر شود. شماری از دانشمندان و پزشکان در تلاشند تا از TMS بعنوان درمان جایگزین برای اختلالات عصبی مانند افسردگی شدید و توهم استفاده کنند در واقع بجای استفاده از یک شوک قوی الکتریکی که تحت عنوان الکتروکنترل به مغز بیماران اعمال میشود و ممکن است عوارض بسیاری داشته باشد از تعداد زیادی پالس مغناطیسی نسبتا ضعیف (به طور معمول با سرعت حدود ۱۰ پالس در ثانیه) برای درمان کنند. چون اگر پالس های بسیار قوی با سرعت سریع به مغز تحویل داده شوند ، جریانهای ایجاد شده ناشی از آن می توانند مانند روش اصلی الکتروکنترل باعث تشنج شوند که بعضی اوقات ، این کار به صورت عمدی به منظور درمان افسردگی انجام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ همین الان با ما در واتساپ صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم